Vecka 18

Vecka 18
Kroppen:
Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Jag ringde bm idag, dels för att fixa ny tid för frön i örat, dels för att höra om hon kunde se om jag fått någon tid för ultraljud. Hon kunde inte se att jag fått någon tid så hon tyckte att jag skulle ringa till specialistmödravården där man gör ultraljud och höra. Jag fick prata med en telefonsvarare, men ingen har ringt upp än.

Ringde även bvc imorse för att kolla om Arvid fått någon tid för 1½-årskollen eller om det bara missats. Han hade fått en tid och kallelsen var ivägskickad, men vi har bara inte hunnit få den än. Det blir i slutet av denna månad som 1½-årskollen kommer att ske, fast då är han snarare 1 år 7½ månad... :o)

Jag har mitt livs första VAB-dag idag. Arvid hade feber även igår kväll så vi bestämde att han skulle vara hemma. Han verkar må mycket bättre idag men är fortfarande dämpad och hostar. Vi får se hur det blir imorgon. Han har klarat sig väldigt lång tid utan att vara sjuk, jag kan inte ens minnas när det var sist. :o)

Kommentarer
Postat av: elin

Nej, vi åkte bara till Böle och åt, lämnade Mio, sov några timmar och klev sedan upp mitt i natten, satte oss i bilen igen och for till Linköping. Var framme vid 09.30, köpte och lastade bil, åt lunch och for sedan till Böle med bilen, sov lite, hämtade Mio och i morse for vi hit igen. Det låter mycket mindre smärtfritt nu än på hemvägen igår... Jag ska blogga och lägga ut bilder men Mattias ska få berätta det för en kompis först!

2008-02-05 @ 12:51:13
URL: http://beautifulelin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0