Några dagars uppdatering

Egentligen tror jag inte att jag har så mycket att skriva, men det vore ju hemskt. Vill ju uppdatera bloggen ändå.

Det gick mycket bra att jobba de tre dagar det blev den här veckan. Mycket trött har jag varit, men det är trots allt skönare att jobba än att vara hemma och vara sjuk.

Arvid brukar vilja sjunga "En kulen natt" nu. Han sjunger "Napp napp napp" och det betyder att han vill att man ska sjunga den och göra rörelser. Han är så gullig!

I onsdags var vi ut på lunchen för att fira att Gunilla fyllt år. Det blev en lunch på Pause och det var mycket gott!

Trist att "På spåret" är slut nu, vet inte om det är så kul att se "Så ska det låta" direkt. Och "Let's dance" tycker jag kan vara lite trögt ibland. Men men, det återstår att se...

Bakom Arvids solglasögonEn liten hårding som älskar att prova sina solglasögon
- om han själv får bestämma när  :o)
Det var magsjuka som Andreas åkte på. Crap! Men imorgon ska i alla fall jag jobba - äntligen!

... eh... va?? Vad hände??

... trodde aldrig jag skulle säga "äntligen" till det, men så känns det faktiskt. Jag vill inte vara borta från jobbet mer nu, det har varit alldeles för mycket sjukor nu på ett tag.

Har fastnat på Tradera ikväll. Vann en regnjacka för 4 kr (för Arvid att växa i), en mammakjol (10 kr) till mig och en Bamsetröja (11 kr) till den kommande lilla krabaten.

Back to life

Så var man återigen på benen då! Idag har jag bara haft ont i magen på morgonen, det känns mycket bra att det går åt helt rätt håll! Äntligen! Det som är mycket trist däremot, är att Andreas kom hem nu och kände sig inte så kry... Hoppas det bara är något tillfälligt och att han slipper magsjuka!!

Urk...

Jag åkte på magsjuka ändå. Urk! Så idag har jag legat däckad hela dagen, det hela började inatt. Andreas som skulle jobba idag (öppet hus) skjutsade ut Arvid till Rödön innan han åkte för vi trodde att Arvid var frisk vid det här laget. Jag kunde ju inte ta hand om honom som spydde och mådde illa. Men så hade Arvid spytt under dagen i alla fall. I övrigt hade han varit glad och lekt, så någon större fara verkar det inte vara. Han spydde igen efter middagen, men lika glad igen efter att han tömt sig.

Nu har jag klivit ur sängen för att se Melodifestivalen från soffan och få lite miljöombyte (istället för att kolla från sängen). Tänkte kolla en auktion på Tradera, men den var slut idag strax före kl 18 så den missade jag. Nu ska jag lägga mig i soffan under täcket och invänta tillfrisknande...

Vecka 21 igen

Lite mer om vecka 21
Din bebis väger cirka 300 gram och är ungefär ca 18 cm mellan huvud och stjärt, lång som en banan. Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.En lite gullig grej från igår när Arvid var sjuk på förskolan innan jag hade hunnit dit: De skulle lägga honom för han var så trött, men ville såklart inte lägga honom ute i vagnen för då skulle de inte kunna ha lika bra koll på honom. Så de lade honom i docksängen och han hade somnat där och sovit ett tag innan han vaknade av att han spydde igen. Himla gulligt att han låg där och sov! Det hade jag velat se! :o)

Arvid har nu vaknat efter tre timmars sömn. Så bra att han sovit bra, och inte har han kräkits sen inatt heller. Hurra! Han leker och flöjer på nu. Och mellan varven sjunger vi "Bä bä vita lamm" och "Imse vimse spindel" i de versioner som är nya (som jag inte visste fanns förrän i höstas). Han sjunger med bäst han kan och gör rörelser, speciellt när man ska sjunga "Yeah!" och sträcka upp näven i luften. :o)

Vecka 21

Vecka 21
Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern, det kan man avhjälpa genom att dricka mycket. På så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och miniralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytandemedicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln.Hm...det stod visste lite klent den här veckan... Kanske ska leta reda på nåt annat ställe.

Steg framåt

Arvid vaknade inatt vid 01:30 så jag gick upp med honom. Gav honom lite mer Resorb (kanske lite för mycket, måste ju späda ut den med äppeljuice också, annars dricker han den inte) men han spydde upp den efter en stund. Sen fick han Resorb i omgångar och det fick han behålla. Han ville dessutom bara ha mer och mer och mer men han fick acceptera ett nej och fick små omgångar var femte minut istället. Somnade igen kl 03 och sen sov han till - TIO!!!!

Nu verkar han må mycket bättre, han är inte lika hängig och han har fått i sig en hel del Resorb +två tuggor av en hårdbrödsmacka. Nu leker han dessutom igen, det gjorde han inte igår.

Sjukt igen

Idag blev jag hemringd igen. Arvid hade kräkts. Så pappa kom och hämtade mig på jobbet och skjutsade hem mig - TACK så mycket!!! När jag kom till förskolan stod Arvid i lekrummet med en gul filt lindad kring sig och med nappen i munnen. Han var så söt där han stod, små tårar hade runnit men han var ändå glad. Två ombyten hade han kräkts ner och han spydde även när jag skulle ta på honom overallen (han spydde dock på den gula filten, inte på overallen som tur var).

Hem tog vi oss utan spyor. Han höll på att somna sittandes framåtlutad i vagnen så jag lade honom när vi kom hem. Men så dröjde det inte så länge förrän han spydde igen. Sen spydde han flera gånger fram till 15:30 då han somnade på badrumsgolvet. :o)

Nu ska jag nog inte skriva om fler detaljer, för egentligen är det nog inte så intressant. Men hur som helst så har han lagt sig nu, heltrött var han. Hoppas han inte behöver spy nånting inatt. Han har i alla fall varit himla mysig, gosig och kramig hela dagen - och jättetrött. Tur att vi hade Resorb hemma så jag har gett honom det i omgångar, efter inrådan från Sjukvårdsrådgivningen - himla bra ställe att ringa till det där.

Så idag har jag jobbat, blivit hemringd, torkat spyor och tvättat. Lite tur i oturen så hade Hunden också blivit nerkräkt så den fick sig en välbehövlig tvätt den också.

Det var rättså typiskt, för strax innan de ringde från förskolan idag så satt jag och tänkte på att jag nu hade jobbat en vecka efter att jag var hemma med en förkyld Arvid, och "skönt, nu lär han inte bli sjuk på ett tag"... men så blev han det ändå. Stackarn!

Kändislook-a-like

Gjorde ett test som jag hittade på Jennys blogg, som hittat det på en annan blogg.
image330

Ett snäpp bättre

Snäppet bättre idag när vi skulle gå hem från förskolan. Jag tror att det kan ha att göra med ett annat barn som satt snällt och stilla medan mamman klädde honom. Gissar att Arvid blev lite inspirerad. Hoppas det fortsätter bara. Han protesterade i början, men sen gick det hur bra som helst. Första gången på flera veckor!

Idag fyller både Åke och Ulf år - GRATTIS!!!

Tydligen hade Arvid varit jättebusig på förskolan idag och hade sett ut att ha nåt bus i ögonen hela dagen. Han är så go!

Imorgon ska jag på massage - tjoho!!

Jag har brist på rubriker

Vet inte om det hänt så mycket egentligen. Jag håller på att bli galen på att hämta Arvid på förskolan på eftermiddagarna. Jag är helt svettig när jag går därifrån. Arvid vill absolut inte gå därifrån. Han kämpar, ålar sig, springer iväg, osv... Efter mycket stök har jag tillslut fått ner honom i vagnen och vi kan gå hem... Pust.

Igår var jag trött. Idag var jag ännu tröttare. Hoppas det vänder imorgon... Hade förresten en klipptid bokad för morgondagen, men jag tror faktiskt inte att jag ids. Den är därför avbokad. Tragiskt men sant.

Andreas tog bort stygnen idag. Det hela skedde på Hälsocentralen, jag och Arvid gick för att möta honom. Såg även Ida och Johannes bil, så vi gick och mötte dem sen när de var klara på föräldragruppen. Förmodligen blev de lite smått förvånade.

Ännu en helg snart slut

Vi åkte in och kollade på ljusspelet på Rådhuset i fredags. Över förväntan måste jag säga! Jag som var mycket skeptisk och tänkte "vad kan man tänkas hitta på av det där..." blev glatt överraskad. Himla häftigt var det!

image327
Bild hämtad här


Igår var vi hos Maggan & Åke och alla barnen. Himla trevligt hade vi. Åt pizza, lekte, kollade på Melodifestivalen och åt en massa gott snacks. Arvid och Martin hade så roligt! Arvid somnade i vagnen ute när det var läggdags, men vaknade vid 23-snåret och sen ville han vara uppe och umgås tills vi åkte hem. :o)

När vi kom hem vid midnatt så fick jag nåt tokryck och började städa. Jag vet inte vad som flög i mig. Skumt. Tyckte det var så märkligt att jag avslutade det hela och lade mig istället.

Vaknade imorse vid 07 av att det fullkomligt forsade blod ur min näsa! Otäckt, men efter kanske tio minuter var det stopp. Fick sova ända till 09:30 sen - härligt!

Vecka 20

Vecka 20
Kroppen:
Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.

Rubrik

Hade lite dålig fantasi vad gäller rubriken...

Idag har jag jobbat. Andreas tyckte att han kunde prova att ta hand om Arvid för egentligen är det inte så mycket lyftande med honom. Det är mest upp och ner på skötbordet, lyfta ur matstolen (han lärde sig att klättra upp i stolen själv igår) och ifall han gör något han inte får så man måste lyfta honom för det, eller i och ur sängen, osv... Hur som helst hade det gått bra, även om det sticks i såret på honom ibland.

Att jobba gick mycket bra. Det var ganska lite post idag, men vi hade en man kort så det var perfekt. Vi var klara redan när jag gick hem, sånär som på ivägskickandet av filen. Skönt för att vara fredag! Annars har det en tendens till att bli mycket post på just fredagar när alla vill gå hem och ta helg...

Vi funderar på att åka in och kolla på ljusspelet på Rådhuset ikväll. Jag är mycket skeptisk men vi har hört från så många olika håll att det ska vara så häftigt så vi faller för grupptrycket och undersöker saken.

Andreas och Arvid kom i alla fall och hämtade mig på jobbet idag. Vi åkte först till Barnens Hus och sen kom vi på att vi ville ha kinatmat till middag så då åkte vi och köpte det innan vi körde hemöver. Mycket gott!

Arvid 19 månader

 Arvid gillar sina Foppatofflor. Och att ligga på rygg på golvet....

 ...och att ta på sig skorna och säga "hejdåååå"...

 ...och klättra på stolar.

Krumeluren

image322

image323
Ultraljudsbilder på krumeluren.

Ultraljudet!

Någon dag när skannern verkar vilka bli ikopplad så ska jag skanna in en ultraljudsbild. Men än så länge får ni hålla tillgodo med vad jag skriver. :oP

Mamma kom för att vakta Arvid som är hemma även idag. Han har känts varm även idag, hostar sådär otäckt, och snorar (tur att han är superduktig på att snyta sig!) så han får stanna hemma imorgon också.

Lite nervöst var det inför sjukhusbesöket eftersom jag inte känt så mycket fosterrörelser som jag hade hoppats. Men ganska snabbt såg jag en liten en som låg där inne och hjärtat slog. Skönt! Det var en mysig stund och vi fick fyra fina kort med oss därifrån. Det tidigare datumet vi fått var 13 juli, men nu blev vi flyttade till 11 juli! Snacka om att hamna farligt mycket kring Arvids födelsedag - han fyller år 12 juli!

Eftersom min förra förlossning var som den var och Arvid var ganska stor när han föddes så kanske de ska hålla lite extra koll. Eventuellt kan det bli någon extra koll när jag har två veckor kvar till BF, och är den här bebisen också stor så kanske jag blir igångsatt tidigare. Så vi får väl se...

Efter denna höjdpunkt på dagen så gick vi på stan. Jag provade jacka och köpte! Jag fick halva jackan av mamma i alla hjärtansdagspresent - TACK så mycket!!! Köpte även nytt duschmunstycke och lite batterier på Clas Ohlson. Sen åkte vi till Edenbos och fikade, en tradition vi har efter att ha varit på ultraljud. Efter det handlade vi sallad på Daffys och åkte hem för att äta medan mamma och pappa åt hämtpizza. En efterlängtad middag eftersom jag längtat efter sallad från Daffys flera veckor nu. Vet inte varför, det kanske är en slags craving. Precis som att jag börjat tokgilla kiwi nu...

Nostalgikort

 Arvid 1 dag
 Arvid 3 dygn, nyss hemkommen från BB
 Arvid 3 månader
Jag blev lite nostalgisk nu när jag sitter vid min gamla dator och kollar på kort.

Lite uppdatering vad gäller platespotting: Både Andreas och jag ska ha 247 nu. I lördags när Arvid och jag hade hämtat Andreas på sjukhuset så körde jag in på en gård där jag visste att 246 fanns, så det blev en slags "välkommen hem/krya på dig"-present. :o)

Men nu då, är det dags för sängen!

Yeyyy

Efter åtskilliga försök så kom jag äntligen in! Helt plötsligt! Jag gav alltså inte upp och lade mig fastän jag borde... Kanske var tur det då, annars hade jag nog legat och varit sur hela natten. :o)

Ändrade utseende på bloggen också medan jag ändå väntar på försäkringskassans sidor. Får se när jag har tid/ork att ändra lite bilder överst...


Jag blir galen!

Jag ringde f-kassans kundtjänst idag där jag blev lite klokare. Fick berättat för mig att det jag egentligen gjorde igår var att i princip skapa ett konto för att jag framöver kommer att kunna anmäla vård av sjukt barn. Så nu ikväll ska jag gå in och fylla i vilka dagar jag var hemma. Så vad händer? Jag kommer inte in! Igen! Jag håller på att bli galen på det här!!! Nu tänker jag stänga ner, andas djupt och ta nya friska tag imorgon och hoppas på ett under. Eller åtminstone att jag ska komma in imorgon. Ghaaaaaa...

Ultraljud imorgon!


Hemringd

Förskolan ringde nu på förmiddagen och sa att Arvid inte var sig själv riktigt, och så kändes han varm. Han har ju haft hosta ett par dagar så en ny förkylning (eller att den förra tagit fart igen?) misstänkte vi var i faggorna. Så jag åkte hem från jobbet och hämtade honom. Så nu är jag hemma med två sjuklingar. :o)

En av förskollärarna sa att Arvid i vanliga fall på mornarna brukar gå omkring och leka och prata med allt och alla, men idag hade han bara suttit stilla. Sötisen!

Arvid har lagt sig för att sova, han var lite dåsig och blank på ögonen och verkade riktigt nöjd över att få lägga sig en stund. Får se om jag lägger mig jag också, men först ska jag läsa tidningen!

...och lägga in magbilden! :o)

image317
Från (vad vi tror är) vecka 19 alltså.

F-kassankrångel igen

Skulle anmäla Arvids sjukdag förra veckan. Inte visste väl jag att det skulle ske samma dag?! Har krånglat en hel del med det här nu. E-legitimationen krånglade som vanligt, den här gången funkade inte ens Java (vilket den gjorde förra gången däremot) så jag fick installera en ny version. Gissa om det tog tid?!?! Nu när jag hade anmält så insåg jag att det blivit regat att han var sjuk idag, men det var han ju inte. Inte kan jag ta bort det så jag måste ringa kundtjänst imorgon. Urk!

Arvid somnade 18:30 ikväll. Han måste ha varit toktrött efter en lekdag i förskolan. Idag när jag kom dit för att hämta honom så höll han på att leka med en kaffepanna och så tappade han locket. En annan pojke i samma ålder som Arvid gav honom locket (snällt) och Arvid sa "tack tack" (artigt). Himla goa ungar!

Lite uppdatering är kanske på sin plats:
Långfingret: Det blir bara bättre och bättre men jag känner fortfarande av det. Andreas sa att när han hade stukat foten en gång så kände han av det t.o.m. efter ett par år!
Illamåendet:
Jag tror minsann att det är borta! Inte helt, men snacka om skillnad! Jag har inte ens några frön i örat längre!
Tröttheten: Mycket bättre den också, känner mig inte lika matt-trött utan bara "normalt" trött.

Nuuuuu ska jag gå och lägga mig. Jag är asigt trött, men framför allt less på allt krångel!

Vecka 19

Vecka 19
Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

What?!

Huuuur kunde Christer Sjögren gå till final igår?!?!?!?!?!?!? Det är något jag inte förstår... Det var en av de låtar som jag var helt säker på att åka ut redan i första omgången, men så går pinsamheten och vinner! Jag är fortfarande i chock...

Arvid sov till kl 08:20 imorse så det blev sovmorgon, skönt! Sen sov han 1½ timme igen efter ett par timmar och då sov jag en timme också. Han verkar för övrigt ha blivit mer snorig och mer hostig nu så risken är väl att han fått en ny förkylning ungefär när den förra började försvinna. Men det är tydligen många sjuka på förskolan. I fredags hade det varit totalt 12 barn på hela förskolan, vilket är tre avdelningar.

Annars kollar vi mycket på skidskytte-VM som går i vår fina stad Östersund. Det är himla coolt! Hade gärna velat vara där, men har inte lagt ner nåt arbete på att skaffa biljetter och nu är ju Andreas krasslig också. Man ser ju bra på tv:n, men det hade varit kul att känna av stämningen.

Tre dagar kvar till ultraljudet!

Hemma igen

Igår var jag på Bodaborg med Andreas familj och svärmors jobb. Andreas skulle vara kvar på sjukhuset så han missade även middagen. God tacobuffé, men lite besviken på köttfärsen och såklart tog jag guacamole och fick ont i magen. Men jag älskar ju gucca, det är en mycket dålig kombination...

image316

I början gick det lite halvklent, men sen rullade det på och när kvällen var slut hade vi fått fem stämplar. Det bästa var en bana vi tog som killarna inte tog (vi körde tjejerna mot killarna) så då kände vi oss mycket nöjda. :oP

Arvid var hos mormor och morfar och när jag sen kom dit igen efter Bodaborgäventyret så bestämde vi att han fick sova kvar där. Någon längre sovmorgon fick jag däremot inte imorse, vaknade 07:30 av ett sms och sen var jag pigg. Fram på eftermiddagen ringde Andreas och berättade att vi kunde komma och hämta honom efter lunch. Jippie! Så Arvid och jag åkte iväg och hämtade honom på hospitalet. Nu ligger han (Andreas alltså) och sover. Stackarn är alldeles slut och har såklart ont i såret, men det går i alla fall framåt så det är bra.

Ikväll blir det med ompysslande och melodifestival. :o)

En blindtarm mindre

Här har det varit händelserikt... I tisdags kväll fick Andreas ont i magen, där blindtarmen sitter. Han var hemma från jobbet igår pga magontet. På eftermiddagen blev det snäppet bättre, även fast det fortfarande gjorde ont. När vi sen hade lagt oss blev det ondare igen. Andreas ringde sjukvårdsrådgivningen och efter mycket prat tyckte hon (kvinnan i luren) att han kanske borde åka in för att kolla upp det.

Mamma kom hit för att vakta Arvid ifall han skulle vakna. (Tack mamma!) Sen körde jag Andreas till akuten och följde med honom in. Där blev han undersökt, tog flera prover och en läkare kände och klämde på hans mage. Usch vad hemskt det var att se när han hade så ont!!!!!!! Sen kördes han till observation och prover skulle tas på morgonen igen. Det gjorde att jag åkte hem för att sova och mamma kunde åka hem igen.

Fick sen ett nytt sms av Andreas att de skulle operera honom på natten! Proverna hade visat på att det var blindtarmen som var boven i dramat. Jag hade mycket svårt att somna, men det kändes ändå skönt att han var i tryggt förvar och jag litar på sjukvården. Somnade vid 02 och skulle upp strax efter 05... Snoozade dock en halvtimme, men någon större mening vet jag inte om det var.

När jag höll på att klä på Arvid overallen på morgonen så fick jag sms av Andreas att han var opererad och hade vaknat. Sköööönt! Så idag har han försökt piggna på sig, men har såklart ont i såret och är inte så superpigg direkt. Arvid och jag åkte och hälsade på ikväll och det var mysigt. Fast Arvid var jättetrött så han blev lite uttråkad. Tur att jag hade med välling så han kunde få den hos sin pappa. :o)

Inatt tror jag att jag kommer att somna tidigare... Min nya favvoserie Brottet går ikväll, men är framflyttad till 21:30 så jag vet inte om jag orkar se det. Det blir nog en repriskoll till veckan, eller spela in det då för jag orkar inte leta nåt band nu...

Äntligen!

Det var ju aldrig nån som ringde från Specialistmödravården igår. Meeeeen idag låg det en kallelse i postlådan!!!!!!! Hurra! Äntligen! Finally! Den tid vi fått är på onsdag om en dryg vecka. Ska höra med Andreas om det passar honom, annars får vi boka om tiden. Äntligen har vi ett datum att ta sikte på!

Kallelsen för Arvids bvc-koll kom också idag, men den tiden hade jag ju redan fått reda på. Nu har alla tre brev som jag väntat på anlänt. Vad ska jag nu göra? :oP

Jag är ute efter att skaffa mig en ny jacka. Min parkas går snart inte att stänga. Jo stänga går bra, men jag känner ju att det blir mindre och mindre utrymme inuti (=mer obekvämt).

Nog om detta. Nu ska jag göra middag!


Brottet

Jag har skaffat en ny "måste-se-tv-serie". Den heter Brottet och går på svt1 på torsdagar med start kl 21.00. Jag började kolla av en slump i ett reklamavbrott av Efterlyst. Såg att Sofie Gråbøl från Nikolaj & Julie var med i serien och blev så nostalgisk för den serien kollade Andreas och jag på som besatta när den gick på tv för några år sen.

Sen var jag fast. Mycket bra thrillerserie!

image315

Vecka 18

Vecka 18
Kroppen:
Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Jag ringde bm idag, dels för att fixa ny tid för frön i örat, dels för att höra om hon kunde se om jag fått någon tid för ultraljud. Hon kunde inte se att jag fått någon tid så hon tyckte att jag skulle ringa till specialistmödravården där man gör ultraljud och höra. Jag fick prata med en telefonsvarare, men ingen har ringt upp än.

Ringde även bvc imorse för att kolla om Arvid fått någon tid för 1½-årskollen eller om det bara missats. Han hade fått en tid och kallelsen var ivägskickad, men vi har bara inte hunnit få den än. Det blir i slutet av denna månad som 1½-årskollen kommer att ske, fast då är han snarare 1 år 7½ månad... :o)

Jag har mitt livs första VAB-dag idag. Arvid hade feber även igår kväll så vi bestämde att han skulle vara hemma. Han verkar må mycket bättre idag men är fortfarande dämpad och hostar. Vi får se hur det blir imorgon. Han har klarat sig väldigt lång tid utan att vara sjuk, jag kan inte ens minnas när det var sist. :o)

Föräldrapenning

Jag sitter vid min gamla utslitna långsamma dator. Anledningen är att jag ska begära föräldrapenning för den period jag var hemma under inskolningen. Sent må tyckas, men e-legitimationen på vår dator har av någon anledning inte fungerat så nu provar jag med min gamla dator och här går det bra.


Jag ska hämta mamma o pappa på tåget idag men det är något fel efter vägen så de ska få åka buss någon sträcka, så det blir försenat. Men jag har ändå inget för mig så det gör mig inget.


Arvid har blivit sjuk. Som vi misstänkte så var det en förkylning som var på väg att bryta ut. Så han har feber, hosta och snorar. Efter lite Alevdon så piggnar han på sig. Han verkar dessutom gilla den flytande Alevdonen, tror det var svartvinbärssmak på den. Så det gäller att gömma undan den... Himla mysigt är det i alla fall när han är sjuk (förutom att man självklart tycker synd om honom) för han blir extra kramig och gosig. :o)


Tänk så man kan bedra sig... E-legitimationen har lagt av och även hela internet. Jag kan med andra ord inte ens publicera det här... Läge att kopiera texten då...


Buff

Glömde igår att skriva nåt oerhört viktigt: I tisdags kände jag första "buffen" - fosterrörelsen! Nu väntar jag på fler, men har inte känt nån än. Men så länge jag känt den första så kan det bara bli fler och starkare. :o)

Igår när jag lagt Arvid så fick jag gå upp en gång för att ge honom nappen (som han slängt ut ur sängen), och sen somnade han. Ikväll verkar han ha somnat på en gång. Härligt! Han har dock en misstänkt svag förkylning så vem vet hur natten blir.

Idag på fredagsfikat pratades det om förlossningar, smärta och långa förlossningar bland annat. En jobbarkompis kom på att det var synd om mig som fick lyssna, men det kändes inte alls jobbigt. Jag vet ju vad som väntar, jag har ju varit där förut. Och som det sägs så går det fortare andra gången - det inger en viss förhoppning... Fast å andra sidan tog det 55 timmar sist, från första värken som jag var tvungen att andas igenom... så tar det bara 54 timmar så har det ju ändå gått fortare. Jag vet inte om det känns så upplyftande...haha! Fast jag ser konstigt nog fram emot förlossningen.

Jag kom på idag att jag inte mått illa på 1½ dag! Istället har jag fått halsbränna... Jag minns inte att jag fick halsbränna i ett sånt här tidigt skede när jag gick med Arvid, men tydligen så är det så nu.

RSS 2.0